Skip to main content
News

De rookmelderplicht zonder gevolgen?

By 28 January 2022March 27th, 2024No Comments

De rookmelderplicht
zonder gevolgen?

Home » De rookmelderplicht zonder gevolgen?

De rookmelderplicht zonder gevolgen?

Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om op elke verdieping van een woning een deugdelijke rookmelder te hebben. De meeste verzekeraars hebben aangekondigd soepel om te zullen gaan met deze rookmelderplicht. Wanneer geen rookmelder in de woning aanwezig is, zal dit in beginsel geen consequenties hebben voor de verzekeringsdekking, zo blijkt uit onderstaand artikel op AMweb.

Welke gevolgen dan wel worden verbonden aan het niet-naleven van de rookmelderplicht, is tot op heden onduidelijk. De enige andere mogelijkheid die tot nu toe wordt opgeworpen, is om maatregelen te nemen via het bestuursrecht. Het lijkt echter niet aannemelijk dat gemeentelijke handhavers op pad worden gestuurd om elke woning te controleren op de aanwezigheid van rookmelders. Om nog maar te zwijgen over de privacy-inbreuk dat dit met zich zou meebrengen.

Verzekeraars lijken dan juist vanuit hun maatschappelijke rol de aangewezen partij om gevolgen te verbinden aan het niet-naleven van de rookmelderplicht. Rookmelders redden immers levens, zoals ook het thema luidde tijdens de brandpreventieweken van 2020 én 2021 (mede mogelijk gemaakt door het Verbond van Verzekeraars). Daarnaast kan een rookmelder zorgen dat een brand sneller wordt opgemerkt, hetgeen een rol kan spelen in de beperking van de schade. Schade die op haar beurt door de verzekeraar dient te worden uitgekeerd. Gezien deze evidente voordelen, is het dan ook opvallend dat verzekeraars zich terughoudend opstellen en de rookmelderplicht niet opnemen in hun verzekeringsvoorwaarden. Dit, terwijl een zodanige verplichting vanuit de verzekeraar waarschijnlijk juist (meer) mensen zou stimuleren om een paar tientjes uit te geven voor de aanschaf van een degelijke rookmelder.

Want to know more?

PLEASE CONTACT ME

Leave a Reply

Close Menu